hjem/homer

Abandon

06.04.2018 - 22.04.2018

Jet Pascua

Tromsø Kunstforening er stolt over å kunne presentere Jet Pascuas utstilling Abandon. Den består av video, skulptur og stedsspesifikke installasjoner basert på brukt bestikk og rustne bølgeblikkplater.

---

Utstillingen tematiserer etterkrigstiden sett fra et filippinsk perspektiv, og baserer seg på elementer fra personlige og kollektive erfaringer. Tittelen reflekterer både Pascuas egen oppvekst på Filippinene, og hvordan reproduksjon av traumer skjer gjennom de utenrettslige drapene som pågår akkurat nå. Abandon er Pascuas prosjekt på program for kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunstakademiet, Det kunstfaglige fakultet på UiT-Norges arktiske universitet.

Den nigerianske forfatteren, dikteren og kulturkritikeren Chinua Achebe skrev en gang at "kunst er menneskets kontinuerlige innsats for å skape seg en annen virkelighetsorden enn den som er gitt."

For Pascua er hans kunstnerskap drevet av den samme motivasjonen som Achebe beskriver. Da han flyttet til Norge i 2003 opplevde han et kulturelt tomrom hvor fortiden tok større plass, og dens traumer kom tilbake. Pascua befant seg i et liminalt rom hvor erindring ble en metode for å ikke gå fra forstanden, og samtidig holde fast i en form for retning. Selv om dette var et rom som var vanskelig å navigere, representerte tomrommet et rent lerret å jobbe med for Pascua. Det ble en kilde til inspirasjon, og et materiale som han kunne utforske og jobbe med, og som siden har påvirket hans kunstneriske praksis.

«Mitt valg av materialer reflekterer også mitt valg av tema, selv om materialene til tider også inspirerer kunsten jeg produserer. Jeg liker å jobbe med materialer som har hatt sin egen reise, og sine egne historier som jeg på en eller annen måte kombinerer med min egen.»

Pascua studerte maleri ved University of the Philippines i Quezon City, BA i billedkunst ved Kunsthøyskolen i Oslo og MA ved Kunstakademiet i Bergen. I 2013 ble han tatt opp som stipendiat i Program for kunstnerisk utviklingsarbeid. Gjennom sitt utviklingsarbeid forsøker Pascua å reorientere seg selv gjennom å utforske sin egen familiehistorie. Denne historien får vi fragmenter av gjennom intervjuer og arkivundersøkelser. Han dykker ned i historien om sitt land og dets traumer og knytter den til sin egen familiehistorie. Slik forsøker han, i tråd med Achebes utsagn, å skape seg en annen virkelighetsorden enn den som er gitt.

Jet Pascua (f. 1969) arbeider med ulike medier som maleri, tegning, video og installasjon. Mange av hans arbeider er midlertidige og blir ødelagt etter visning. Pascua er representert av galleriet Drawing Room i Manila på Filipinene og bor i Tromsø hvor han startet det kunstnerdrevne visningsrommet Small Projects i 2011.