hjem/homer

MONDO WALL: Skillevegg av Sissel Fredriksen

01.08.2020 - 01.01.2021

Sessil Fredriksen

Som en del av MONDO BOOKS hos TKF inviteres annenhvert år en kunstner til å lage et nytt veggdekkende verk. Vi er glade for å kunne vise Sissel Fredriksen.

Arbeidet består av tegninger i ulike størrelser satt sammen og montert opp på vegg. Det er tegnet med fargeblyanter på papir med innslag av malte flater.

I arbeidene er det inndelte soner eller områder – markering av en vegg, forsiden på en bok, et ark, tekster, en åpning ut eller inn, natur, speiling i en tv-skjerm, mellomrom. Det er deler som er flat og det er deler som indikerer et perspektiv innover eller utover. En vegg bestående av bilder, dører, mellomrom, tomrom, flekker, skygger, lys, kanter - ulike oppdelte soner.

Konkret er veggen en flate med en funksjon, et skille mellom noe utenfor og noe innenfor, en innside og en utside. En grense mellom to soner. I arbeidet representerer veggen også et skille mellom ulike tilnærminger, fra en overflate og til hvordan man går inn i det man ser. Overgangen mellom forsiden på en bok og innholdet, hvordan man forholder seg til, ser og leser bilder og tekst, eller hvordan man oppfatter illusjon av det tredimensjonale på en flate. Veggen blir et område som er konkret men som også åpner opp i ulike retninger.

Papirene henger ubeskyttet på veggen, som flater, men også som fysiske objekter der en kan veksle mellom å se det som er tegnet på papiret, og se selve papiret, papiret som ikke er helt flatt men bølger seg enkelte steder og påvirkes av varierende fukt i rommet. Papiret er et materiale som er egnet til å samle tanker og ideer. Papiret er også det materiale som er utgangspunktet for de andre arbeidene i Mondo – bøkerne.

Sissel Fredriksen

MONDO Books er et uavhengig kunstnerdrevet initiativ som fokuserer på kunstnerpublikasjoner, fanziner og trykksaker hovedsakelig fra unge eller nyetablerte kunstnere fra sirkumpolare nord. MONDO Books har siden 2015 samarbeidet meg og drevet bokhandel i Tromsø Kunstforenings første etasje. MONDO Books består av kunstnerne Tanya Busse, Miriam Haile og Linn Horntvedt.www.mondobooks.no

MONDO WALL er en serie veggmalerier påbegynt i 2015. Første kunstner var Ane Elene Johansen med verket Something Darker is Going to Happen. Utstillingsserien har fokus på kunstnere med lokal tilknytning.

Både MONDO Books og MONDO WALL er del av TKFs langsiktige samarbeid. Andre prosjekter som er og har vært en del av denne satsningen er Flagg Tromsø 2015–2020, et prosjekt av Entrée / Randi Grov Berger hvor et nytt kunstverk blir vist i form av et flagg på flaggstangen i Muséparken hver måned, Tromsø Folkekjøkken, som når de ikke er involvert i andre prosjekter holder til i Cafe EKA og Beates Black Box, Norges minste visningssted for samtidskunst som i to sesonger har vært på gjesteopphold hos oss. Det alle disse prosjektene har til felles er sin interesse i forskjellige, ofte uvanlige måter for utvikling og visning av kunst og kunstverk.