22.03.2024 – 12.05.2024

Ned i myra: Dvale

Ned i myra: Dvale tar deg med på et dypdykk ned i myras økosystem

Grønn og brun abstrakt bakkgrunn med hvit tekst 'Ned i myra: dvale' på toppen.

Hva handler det om?

Utstillingen Ned i myra: Dvale tar oss med på et dypdykk ned i myras økosystem.

Med arbeider av Ingrid Bjørnaali, Fabian Lanzmaier & Maria Simmons, Ensayos, Geir Tore Holm, Søssa Jørgensen, Concordia Klar, Enn Kärmas & Villu Järmut, Kristina Norman, Randi Nygård og Laura Põld i tillegg til et diskursivt program med en rekke myrarbeidere fra kunst- og forskningsmiljøer og live konserter med Elina Waage Mikalsen og Eva Väljaots.

Utstillingshåndbok er tilgjengelig her.

Ned i myra: Dvale er en utstilling og et sted for å dele kunnskap og lære om myrområder rundt i verden og deres behov for vår beskyttelse og omsorg. Dvale er det første av tre kapitler i prosjektet Down in the Bog: Thinking with Peatlands, et mangefasettert utstillingsprosjekt i prosess komponert av Karolin Tampere. De utstilte arbeidene søker sammen med et live og diskursivt program å gi poetisk, fantasifull og drømmeaktig næring til de mer robuste lagene i vår bevissthet, kunnskap og omsorg. Sammen inviteres vi til å lære av myras økosystem.

Down in the Bog - Thinking with Peatlands er drevet av et ønske om å skape krysspollinerende møter mellom kunst, miljøspørsmål og offentligheten. Utstillingsprosjektet legger vekt på kroppsforankrende bevisstgjøring for å rette oppmerksomhet mot behovet for økt omsorg for myrområder lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Myra vil her både praktisk og konseptuelt fungere som kart og kompass for å undersøke historiske, kulturelle og pågående endringer i naturen og miljøet rundt oss i Nord-Norge, Sápmi, Estland og flere steder i verden.

Down in the Bog - Thinking with Peatlands vil fortsette med sitt andre kapittel Sporulation som presenteres hos EKKM (Estonian Contemporary Art Museum) i Tallinn fra 14.6 - 1.9.2024, for siden å vende tilbake til Tromsø med det tredje og dypeste laget. Det tre dagers symposiet Thinking with Peatlands vil informeres av og komponeres i dialog med de to forestående kapitlene. Noter datoen: 27.-29. September 2024, og følg med for mer informasjon!

Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd.

PROGRAM

Med inviterte bidragsytere og gjester vil utstillingen tidvis være et rammeverk for konserter, samtaler og måltider. Et sted for å dele temaer og lytteopplevelser som åpner opp og knytter oss til kjente og ukjente historier fra myrområder og deres kulturer.

25.03.24 15-17
Artist talks i samarbeid med Kunstakademiet i Tromsø - UiT
Kunst, Økologi og Fortryllelse av Caitlin Franzmann og Forsøk på å iscenesette et landskap av Laura Põld
Sted: Blackboksen, Kunstakademiet i Tromsø, Grønnegata 1, Romsa/Tromsø
04.4.24 kl. 15-19
Power to the Peatlands!
Et kurs i Riso-trykking i samarbeid med MONDO BOOKS
Lær deg risoprinting mens du forsvarer myra med slagord-estetikk!
Et utvalg flyers, logoer eller bilder som produseres under denne workshopen vil bli foreslått til bruk av miljøorganisasjoner som jobber med myrområder.
Interessert? Skriv til post@tromsokunstforening.no / emnelinje: Riso-verksted 4.4.24.
Begrenset plass.
09.4.24
Online presentasjon ved Piret Pungas Kohv, kulturgeograf fra Estonian Fund for Nature
Historisk sett har myrer blitt sett på som stygge, ubrukelige, farlige og derfor uønskede (bortsett fra til brensel). Dette synet på myrområder har sakte endret seg. Men hvordan og hvorfor? Piret vil fokusere på noen øyeblikk i denne endringens historie ved å berøre spørsmål om natur og nasjonal identitet, turisme og økonomi med utgangspunkt i dagens Estland.
13.4.24
Konsert med Elina Waage Mikalsen
Elina er en samisk-norsk interdisiplinær kunstner og musiker fra Romsa/Tromsø, Sápmi. I sin lydpraksis blander hun ofte feltopptak, stemme, elektronikk og hjemmelagde instrumenter for å skape lydlandskap som eksisterer et sted mellom fantasi og virkelighet; et sted hvor usagte historier og kosmologier legger seg lagvis over oss, eller kanskje er det et forheng som blir dratt til side. Det er de emosjonelle og narrative egenskapene til lyd som interesserer henne, og hvordan lyd kan fungere som en tidsmaskin som får tiden til å kollapse, men også setter både fortid og fremtid i bevegelse. De siste to årene har hun vært kunstner i residens ved Borealisfestivalen for eksperimentell musikk, hvor hun fokuserer på samiske lyttemåter, lydbaserte praksiser og eksperimentelle tilnærminger.
27.4.24
Internasjonal lansering av publikasjonen
Odorant Peatlands / Turberas Olorosas av Ensayos
Denne boken representerer våtmarkene og myrene i Karokynká, Tierra del Fuego; Bog Hollow, New York; Bogerudmyra, Oslo; og Minjerribah, Quandamooka Country. Utgaven inkluderer fire duftflasker som representerer hvert sted, samt tekster av Camila Marambio og agustine zegers, Hsuan L. Hsu og Kashina.
Digitalt arrangement. Simultan engelsk/spansk oversettelse.
Merk: Registrer deg via ensayostierradelfuego.net
11.5.24
Konsert med kantelespilleren Eva Väljaots
Eva er en estisk folkemusiker som spiller forskjellige typer kannel – et eldgammelt strengeinstrument som er utbredt i finno-ugriske kulturer. Hennes fremførelser benytter seg av et bredt repertoar av spilleteknikker som får fram kannelens varierte klangfarger. I 2022 gav Eva Väljaots ut sitt debutalbum, Hundinuiaõis * Bulrush Bloom. Samme år ble hun nominert som beste soloartist ved den estiske folkemusikk-prisutdelingen, Etnokulp. Hundinuiaõis * Bulrush Bloom består av selvskrevet musikk som hun fremfører på forskjellige kanneler, inkludert hiiu kanneler/jouhikko.

Prosjektet er del av Karolin Tampere sin pågående forskning som del av Ph.d.-programmet i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Tromsø Kunstakademi, UiT - Norges Arktiske universitet og Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved Universitetet i Bergen. Tampere er tilknyttet forskningsgruppen Worlding Northern Art (WONA) ved UiT - Norges Arkiske Universitet. Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd.

Kurator: Karolin Tampere
Produsent: Camilla Fagerli & James S. Lee
Tekniker: Robert Julian B. Hvistendahl, Amalie Holthen, Mihály Stefanovicz, James S. Lee, Kaya Boudewijn, Marcus Fredriksen
Med Ingrid Bjørnaali, Fabian Lanzmaier, Maria Simmons, ENSAYOS, Geir Tore Holm, Søssa Jørgensen, Villu Järmut, Enn Kärmas, Concordia Klar, Kristina Norman, Randi Nygård, Laura Põld, Elina Waage Mikalsen, og Eva Väljaots.
Grønn og brun abstrakt bakkgrunn med hvit tekst 'Ned i myra: dvale' på toppen.
To personer står foran et stort tekstil som viser røtter og øyne
En mann heller ut en mørk cocktail fra en glassflaske. En mann står overfor og smiler.
To personer sitter foran en stor TV-skjerm som viser blomster.

Bilde av Joachim Bartsch / a r c design

Denne nettsiden bruker en cookie for å lagre språk-innstillingene dine.